Jdi na obsah Jdi na menu

Pařené vdolky

5. 5. 2016

Suroviny

1 kg hladké mouky
15 dkg hery
10 dkg cukru krupice
1 kostička droždí
asi 1/2 l mléka
1 vejce
špetka soli

Postup

Do mísy prosijeme mouku, uděláme v ní důlek,
rozdrobíme droždí, dáme cukr a zalijeme trochou 
vlažného mléka a necháme vykynout. Potom přidáme
sůl, vejce, rozpuštěnou heru a zbytek mléka.
Pořádně proděláme aby těsto bylo hladké 
jako dětská prdýlka.
Necháme kynout asi hodinu a během toho to několikrát 
proděláme, čím víc tím je těsto lepší.
Po vykynutí si těsto přendáme na vál, z kterého si uděláme asi 50 kousků,které v ruce zakulatíme.
Hotové kuličky necháme ještě 15 minut odpočinout.
Na sporáku si zapálíme oheň a dáme pánev kterou zahřejeme.
Po zahřátí vkládáme vdolky,které na sucho opečeme po obou stranách.
Hotové vdolky dáváme do mísy. Mezi tím dáme vařit vodu do většího hrnce.
Vařící vodou přelijeme vdolky v míse a hned vodu slijeme pryč.
Spařené vdolky potřeme rozehřátým sádlem nebo olejem a obalujeme v máku, který jsme smíchaly s cukrem.
Kdo nemá rád mák, může si nastrouhat perník a obalit vdolky v něm.
Obalené vdolky naservírujeme na talíř a podáváme.
Kdo nemá chuť na pařené vdolky,nemusí je spařit,ale nechat je jen tak a namazat je máslem,také jsou tak dobré.

 

Náhledy fotografií ze složky Pařené vdolky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář