Guláš z divočáka v tlakovém hrnci
1 kg masa ze zvěřiny
tuk
5 dkg slaniny
3 jalovčinky
2 velké cibule
2 lžičky papriky
pepř
sůl
mletý kmín
3 lžíce polohrubé mouky
Maso nakrájíme na větší kostky do papináku dáme tuk a na malé kostičky nakrájenou slaninu osmažíme
přidáme nakrájenou cibuli a zpěníme ,přidáme papriku pepř mletý kmín a do hrnce dáme maso a opatrně osmahneme aby se nám nepřipálila paprika
potom přilijeme vývar a nebo vodu a opékáme do vysmahnutí. Přidáme asi 1/2 litru vody jalovčinky a hrnec zavřeme a dusíme do měkka asi 30 minut
po otevření přidáme asi 3 lžíce polohrubé mouky a ještě chvilku mícháme na mírném ohni . Guláš ještě naředíme horkou vodou a ještě chvilku provaříme
dochutíme podle chuti a podáváme s knedlíkem a nebo špecle nebo noky
recept na špecle
1/2 kg polohrubé mouky
2 vejce
300 ml vody
sůl
těsto zamícháme a děláme přes cedník na haušky
do vroucí vody až vyplavou tak necháme přejít var
a scedíme a trochu promastíme aby se neslepily