Domácí tlačenka
Recept na domácí tlačenku je od Lenky Luskové
dovolila mě ho napsat mezi své recepty protože nám moc chutnala!!
Na 2 tlačenky je potřeba:
3 kg plecka bez kosti
1a1/2 kg kůží
1 bobkový list
1/2 lžičky celý pepř
2 nová koření
1 celá cibule i se slupkou
2 plátky celeru-asi 10 dkg
Dáme vařit do teplé vody maso pokrájené na menší kusy
přidáme vše ostatní a vaříme do poloměkka
do jiného hrnce dáme vařit kůže do měkka
poloměkké maso vyndáme a nakrájíme na menší a větší kostky kůže nameleme
do většího hrnce dáme nakrájené maso a zalijeme vývarem z kůží
přidáme koření::sůl pepř česnek majoránku a přidáme namleté kůže
zamícháme a dochutíme mělo by to být víc slané a kořeněné
vče se stáhne do masa
takto ochucené maso přivedeme k varu a stáhneme a necháme jenom probublávat
občas zamícháme až bude maso měkoučké tak vypneme
naběračkou plníme tlačenková střeva -zavážeme provázkem
dáme do pekáče a dáme do chladna tuhnout
chodíme občas otáčet aby bylo maso stejnoměrně roložené a dělalo hezkou mozaiku
když to vychladne dáme do lednice vytuhnout do druhého dne
tlačenka se nechá dělat i ze zadních kolen
2 kolena a kůže a ten samí způsob jenom je z toho 1 tlačenka
protože tam jsou jako odpad kosti
z plecka není žádný odpad je to samé čisté masíčko bez kostí
z vývaru po mase se udělá výborná zabíječková polévka
jenom si do ní musíme předem uvařit kroupy
přeji všem dobrou chut!!