Merunkové čatní
60 dkg meruněk
5 dkg zázvoru
1 citron
4 stroužky česneku
2 cibulky
4 feferonky
30 dkg cukru
60 ml octa
2 lžíce vody
sůl
pepř
1 sáček Gelfix DR Oetker
Merunky vypeckujeme a nakrájíme na kostičky a dáme do kastrolu přidáme nakrájený citron zázvor feferonky na plátky nakrájený česnek a na drobno nakrájenou cibuli přidáme špetku soli a pepře2 lžíce vody a ocet
za stálého míchání povaříme až budou merunky skoro rozvařené
smícháme cukr s Gelfixem nasypeme do směsi a ještě 3 minuty povaříme
dáme do menších skleniček a obrátíme na pár minut dnem vzhůru
chceme li uchovat déle tak sterilujeme při 90°C 10 minut
ty skleničky co jsou u receptu tak to je množství ze 2 dávek
hodí se to ke grilovanému masu nebo pečenému a nebo uzenině